Warmtepomp (water-water) en (lucht-water)

Gratis energie uit de bodem

Als verwarmingssysteem is een elektrische warmtepomp zeer betrouwbaar. De installatie gaat bijna twee keer zo lang mee als een cv-ketel, namelijk 25 tot dertig jaar, en heeft veel minder onderhoud nodig. Een warmtepompsysteem voor verwarming is wel hoger in aanschaf,maar de meer kosten verdienen zich vanzelf terug. Bij toepassing in een aantal woningen tegelijk verdient de hogere investering zich al sneller terug, doordat bewoners besparen op de kosten voor energie en onderhoud.

Energie besparen met warmtepomp

Warmtepompen werken op elektriciteit of op gas. Maar de hoeveelheid benodigde energie is veel lager dan die van een gasgestookte hr-ketel. Het rendement van de installatie zelf staat op warmtepompen genoteerd, achter de aanduiding COP (Coëfficiënt Of Performance). Huidige elektrische warmtepompen hebben een COP tussen vier en vijf. Bij een COP van vier is het rendement vierhonderd procent.

Hoe lager de temperatuur die de warmtepomp moet afgeven, hoe hoger het rendement. Daarom werkt een warmtepomp het beste in combinatie met Lage Temperatuur Verwarming, zoals vloer- of wandverwarming. 

Effecten op milieu en comfort

Daling CO2

Een warmtepompsysteem met een COP van drie tot vijf stoot tien tot vijftig procent minder CO2 uit dan een hr-ketel. Zo helpen warmtepompen het broeikasprobleem verminderen. 

Constante warmte

Warmtepompen zijn uitermate geschikt om over een lange periode heel constant te verwarmen. Het systeem zorgt dag en nacht voor een gelijkmatige warmte in de hele woning. Warmtepompen zijn minder geschikt om snel de temperatuur in huis te verhogen. Bij sommige toepassingen vangt een extra verwarmingsinstallatie op gas dit op.

Klimaatbeheersing in huis

Behalve constante verwarming, kan een warmtepomp in combinatie met LTV in de zomer ook zorgen voor koeling van de woning. Daarbij pompt de installatie het relatief koude grondwater door de vloer- of wandverwarming. Alleen voor het rondpompen van dat water is een beetje elektriciteit nodig. Een warmtepompsysteem is daarmee veruit de zuinigste vorm van koeling.

Zonwering en koeling worden steeds belangrijker, vooral in nieuwe woningen. Isolerend dubbel glas spaart veel energie in de winter, maar de warmte kan hierdoor niet weg op zomerse dagen. De binnentemperatuur loopt dan gemakkelijk op tot boven 25 graden Celsius. Een goede zonwering kan meestal oververhitting helpen voorkomen.